Običaji i ponašanje prilikom smrtnog slučaja


Svi mi se različito nosimo sa raznim potresnim i tužnim događanjima, prilikom smrti člana obitelji, prijatelja, blisku osobu nama dragih prijatelja… Zato se nadamo da će Vam dolje navedeni savjeti, barem malo pomoći i koristiti u situacijama prije, za vrijeme i nakon pogreba.

Ponašanje prije pogreba

Više je načina na koji možete izraziti sućut u povodu nečije smrti, telefonskim pozivom, telegramom sućuti, SMS-om, objavom na internet portalu (Osmrtnica.ba), slanjem cvijeća uz prigodno napisanu karticu sućuti…
U svakom slučaju, bilo koji način da izaberete, morate paziti da budu  dostojanstveni, topli i puni podrške.
Možete pomoći na način da pripremite hranu, čuvate djecu ili počistite kuću obitelji pokojnika.
Male geste poput stiska ruke ili zagrljaja mnogima će pomoći u trenutku žalosti da se barem malo oporave od osjećaja tuge i  gubitka voljene osobe.

Ponašanje za vrijeme pogreba

Tradicija i kultura naroda određuje pogrebnu ceremoniju, no svakako treba naglasti neke crte normalnog i dostojanstveno ponašanja pri svakom ispraćaju preminulog.
Neka odjeća koju budete nosili na pogrebu ipak bude više poslovno elegantna nego ležerna ili svakodnevna, a svakako izbjegavajte sportsku odjeću, lepršave i provokativne dijelove robe. 
Dok se obavljaju pogrebni obredi  izbacite bombone, žvakaće iz usta, ugasite mobitele, nemojte glasno pričati. Svojim ponašanjem iskažite  poštovanje prema pokojniku.
Pogrebne obrede određuje svećenik ili voditelj pogreba i od Vas se očekuje da slijedite protokole koje vam oni nalože. Ako se nađete na pogrebu osobe koja je različite vjere ili nacionalnosti od vaše, svakako izbjegavajte izrazom lica iskazati čuđenje ili komentirati ceremoniju pogreba da se ne dovedete u neugodnu situaciju svojim neznanjem.
Pokušajte doći barem 15 minuta prije samog pogreba tako da imate dovoljno vremena  dati sućut obitelji ili se pomoliti za pokojnika.

Ponašanje nakon pogreba

Nakon kraja ceremonijalnog dijela ukopa ne žurite s odlaskom nego svakako probajte uhvatiti trenutak da se još jednom pozdravite i riječima, stiskom ruke ili zagrljajem pružite utjehu obitelji pokojnika.
U nekim kulturama nakon pogreba se ide na karmine u dom obitelji pokojnika ili neko drugo mjesto predviđeno za to, gdje je običaj između ostalog nešto pojesti i popiti. Pripazite na umjerenost kako u jelu tako i u piću. Prepričavanjem događaj iz života pokojnika i slušanje istih od strane ožalošćenih pridonosite bržem oporavljanju onih najviše pogođenih gubitkom voljene osobe.  Pazite da ton i način pričanja odaju poštovanje i ljubav prema pokojniku.
Nekom treba duže, nekom kraće vremena da se oporavi od gubitka, ali svakako probajte, svojim druženjem s obiteljima pokojnika, pomoći im da se čim prije oporave i vrate u normalni život. Pri tom nemojte biti napadni niti previše inzisitrati, bol i tuga se nemogu na zapovijed ili u kratkom roku preboljeti.

Nadam se da smo Vam s ovim općenitim savjetima pomogli, a za detaljnije upute i pomoć obratite nam se preko naših kontakt stranica.


”Nema ljepše nade od one što je nikla iz tuge, i nema ljepših snova od onih što ih rađa bol.”

Podjeli s prijateljima

error: Content is protected !!